2012.03.12 TORTILLA PROSTO Z KOSTARYKI

18

Od kilku tygodni gości u nas Francella, która przyjechała do Polski z dalekiej Kostaryki. Opowiada dzieciom o swoim kraju, uczy nas hiszpańskiego, a dziś pod jej kierunkiem przygotujemy pyszną tortillę, danie bardzo popularne w Ameryce Środkowej. Najpierw przesiewamy mąkę kukurydzianą. Wygląda trochę inaczej niż pszenna, dzieci zaraz to zauważają, ma bardziej żółty kolor. Smakuje też inaczej - jak kukurydza. Potem dodajemy trochę oleju i ciepłej wody. Teraz trzeba wyrobić ciasto! Jest miękkie i delikatne. Następnie formujemy małe placuszki i pieczemy je na rozgrzanej patelni. W Kostaryce najczęściej zjada się tortillę z fasolą, ale my wolimy na słodko, więc nasza będzie z nutellą i bananami. Wszystkim smakuje! Zjadamy, aż nam się uszy trzęsą! SMACZNEGO!!!

do góry